Λέιζερ στην Ακρόπολη!

Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2001 εφημερίδα Τα ΝΕΑ»

Η δυτική ζωφόρος του Παρθενώνα μπορεί να μη βρίσκεται στο βρετανικό Μουσείο, όπως τα υπόλοιπα τμήματα της ανάγλυφης διακόσμησης του διάσημου μνημείου, οι επισκέπτες όμως του Ιερού Βράχου δεν μπορούν να τη θαυμάσουν. Αιτία; Η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται καθώς «υποφέρει» πολύ από τη μόλυνση και τις καιρικές συνθήκες. Εδώ και 25 χρόνια αρχαιολόγοι και συντηρητές δεν έχουν βρει ποια είναι η πλέον κατάλληλη μέθοδος για να συντηρήσουν το ιωνικό κομψοτέχνημα που κοσμούσε τον Παρθενώνα, με αποτέλεσμα να μην εκτίθεται στο Μουσείο Ακροπόλεως.

Μια καινοτόμος μέθοδος, που συντελεί στον καθαρισμό των μαρμάρων μέσω δύο ειδών ακτινοβολίας από λέιζερ, φαίνεται πως θα δώσει όχι μόνον τη λύση στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους ειδικούς, αλλά θα επιτρέψει και την έκθεση της ζωφόρου ενώπιον των χιλιάδων επισκεπτών του Μουσείου Ακροπόλεως.

Η νέα μέθοδος συνδυάζει τη χρήση της υπεριώδους και της υπέρυθρης ακτινοβολίας, γεγονός που επιτρέπει ομοιόμορφο και ελεγχόμενο καθαρισμό των γλυπτών και εφαρμόζεται εδώ και τρεις μήνες, δοκιμαστικά, στην Ακρόπολη από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Οι πρώτες δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε γωνιακές συμπληρώσεις (σύγχρονα μάρμαρα), σε άμορφα γλυπτά, σε αρχιτεκτονικά μέλη του Ερεχθείου και του Παρθενώνα και τώρα σε ορισμένα σημεία της δυτικής ζωφόρου, ενώ την περασμένη άνοιξη η μέθοδος εφαρμόστηκε επιτυχώς και σε άγαλμα του Ερμή από την αρχαία Μεσσήνη.

«Η μέθοδος των λέιζερ υπερέχει σε σχέση με άλλες μεθόδους συντήρησης σε τρία κυρίως σημεία», επισήμανε ο διευθυντής του Ινστιτούτου, καθηγητής Κώστας Φωτάκης, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εφαρμογής της μεθόδου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως. «Πρώτον το μηχάνημα των ακτινών λέιζερ μπορεί να μεταφερθεί στον χώρο που βρίσκεται το μνημείο. Δεύτερον δεν χρειάζεται να γίνει δειγματοληψία για την εφαρμογή της μεθόδου και τρίτον δεν πρόκειται για μία καταστροφική διαδικασία. Παράλληλα είναι ασφαλής καθώς μέσω μιας πολυφασματικής κάμερας μπορούμε να ελέγχουμε τη διαδικασία, γεγονός που βοηθά να μη γίνονται λάθη».

Μέχρι σήμερα οι ακτίνες λέιζερ έχουν χρησιμοποιηθεί στη συντήρηση έργων τέχνης με ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα (έχουν ήδη εφαρμοστεί από το 1990 για την συντήρηση πινάκων της Εθνικής Πινακοθήκης και του Μουσείου Μπενάκη), αλλά οι προσπάθειες εφαρμογής τους στον καθαρισμό μαρμάρινων γλυπτών δεν ήταν επιτυχείς, καθώς οι μεν υπέρυθρες ακτίνες καθάριζαν επιλεκτικά ορισμένα μόνον σημεία του πετρώματος, δίνοντάς τους… ένα κιτρινωπό χρώμα, οι δε υπεριώδεις κηλίδωναν το μάρμαρο, δίνοντάς του μια γκριζωπή απόχρωση.

Μαζί με την μη αναστρέψιμη μέθοδο των ακτινών λέιζερ για τη συντήρηση των γλυπτών θα χρησιμοποιηθούν και άλλες τρεις μέθοδοι  της μικροψηγματοβολής («ψεκασμός» με μαρμαρόσκονη), των ροφητικών παστών (με χημικά επιθέματα) και της «αντιστροφής» του γύψου  οι οποίες είναι παλαιότερες, αλλά έχουν κριθεί από τους ειδικούς ανάμεσα από σαράντα ως οι πλέον κατάλληλες για να εφαρμοσθούν μαζί με εκείνη των ακτινών λέιζερ, καθώς συχνά δεν είναι αρκετή η εφαρμογή μίας μόνον μεθόδου για τον καθαρισμό.

«Σκοπός μας είναι να αφαιρέσουμε τη μαύρη κρούστα που καλύπτει σήμερα τα γλυπτά της δυτικής ζωφόρου κυρίως με τη βοήθεια των ακτινών λέιζερ και των άλλων μεθόδων επικουρικά, ώστε να μην έχουμε ένα «ριγέ» αποτέλεσμα», εξήγησε η Ε. Παπακωνσταντίνου, προϊσταμένη του τομέα συντήρησης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως. «Θα επιδιώξουμε να πετύχουμε έναν συντηρητικό καθαρισμό των γλυπτών, αφαιρώντας την επιφανειακή κρούστα, ώστε να μην ενοχλείται αισθητικά ο επισκέπτης».

Αν και, όπως επισημάνθηκε, «η μέθοδος των ακτινών λέιζερ επιδέχεται βελτιώσεις», επιτέλους οι ειδικοί αποφάσισαν να «αγγίξουν» τα γλυπτά του Παρθενώνα  κάτι που δεν είχε επιχειρηθεί έως τώρα…

Θα το βρείται εδώ:

http://digital.tanea.gr/Default.aspx?d=20010629&nid=4185455

One response to “Λέιζερ στην Ακρόπολη!

  1. Αφροδίτη 20/02/2012 στο 18:52

    Αυτό θα πει τεχνολογία !!!!!!!!!!!!! Απίστευτο !!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: